Cu toții am reușit să întâlnim măcar o dată o astfel de creatură mică zburătoare, verde sau maro închis, cu niște lăbuțe drăgălașe și care PUTE îngrozitor când o atingi.

Fie că ai savurat zmeură cu aromă de ploșniță, fie că le-ai găsit cu zecile înghesuite printre hainele care au ramas la uscat pe balcon, sunt niște insecte care au dreptul la viață.

Eu le-am urât mereu. Le-am urât până în momentul în care m-am obișnuit cu ele. Am încercat insecticide, mereu le prindeam și le dadeam drumul să zboare, obligatoriu cu o hârtie, nu cu mâna liberă pentru că emană un gaz toxic cu care se apără dar cu care, din fericire, nu ne afectează cu nimic, decât „aroma” care persistă oricât te-ai spăla. Niciodată nu s-au dat bătute și erau din ce în ce mai insistente. Au insistat atât de mult să le fiu prietenă încât am cedat. Mai târziu am aflat că cele verzi put cel mai rău, fiind mai tinere cred că nu se pot controla. Cele maro au atins deja vârsta de maturitate.

Primăvara se înmulțesc și zburdă fericite în special pe plantele verzi până la toamnă, atunci când vin frigurile și își caută un culcuș pe vremea friguroasă. Anume atunci apelează la noi oamenii, venind cu speranța că le vom oferi un colțișor în care să supraviețuiască gerului aspru.

Cine știe momentul în care noaptea când ți-e cel mai drag somnul auzi niște zgomote de parcă zboară un avion prin cameră și se izbește de perete? Ei bine, înseamnă că ai un năzdrăvan din ăsta care nu are somn și încearcă să se distreze. Atunci când sunt doi sau mai mulți, deja e discotecă.

Unora le place să călătorească, am dus una la muncă, s-a ascuns în geanta mea și când am ajuns la birou și am deschis geanta, și-a scos frumos căpșorul să verifice dacă muncesc sau nu. M-a luat cu palpitații, pentru că nici eu și nici ea nu a vrut să îi fie recunoscută identitatea. Așa că pe ascuns am mers și i-am dat drumul la libertate.

Acum am una maro care stă cuminte pe lângă fereastră, mi-a promis că nu îmi va face probleme și noaptea va dormi atunci când luminile se vor stinge. De fapt, doarme cam toată ziua și se face nevăzută încât să nu îmi creeze vreun deranj.

Adoptă și tu o ploșniță de câmp cuminte!

Advertisements