În cei trei ani de facultate mi-a fost sortit să călătoresc destul de des cu trenul (știți voi, reducerea aia de 50% pentru studenți), iar pentru a face viața mai ușoară, pentru începătorii călători am aici niște sfaturi foarte importante pentru o călătorie de vis cu CFR-ul:

  • Întreabă cât mai mulți oameni pe ce linie vine trenul cu care urmează să călătorești. Mai ales în Timișoara, unde au și linia 1A, 1B. Deși pe panou scrie ca trenul vine pe linia 1, se întâmplă să pornească de pe linia 1A, la 50 metri depărtare de gară. Așa poți păți să stai în gară, să aștepți trenul, să anunțe că a venit, și apoi să vezi cum pleacă chiar sub nasul tău de la 50 metri distanță. Been there, done that!
  • Niciodată nu te grăbi. Chiar dacă vii cu 20 de minute inainte de sosirea trenului, nu te alarma, se va întâmpla des să auzi o voce răgușită care spune ”Trenul Regio —- care circulă de la — la — va avea o întârziere de aproximativ 120 de minute, ne cerem scuze pentru disconfortul creat„. O dată în viață mi s-a întâmplat ca trenul să ajungă cu 5 minute mai devreme, atunci a fost momentul când absolut toți pasagerii din gară se uitau la ceasuri, nu le venea să creadă și au întrebat și conductorul dacă e trenul corect și nu cel care trebuia să vină acum 2 ore.
  • Antrenează 2-3 expresii în orice limbă care e vorbită de 3-4% din populația lumii.
   Așa reușești să eviți discuțiile emoționante cu moș Vasile care are nepoții în Grecia care muncesc de 15 ani de zile într-un hotel și vin doar intre 15-25 februarie acasă, discuțiile cu tanti Veronica care a avut șase operații și se duce la București pentru încă una, discuțiile cu Gigel care are acasă peste o sută de tipuri de plante exotice, doi pui de căprioară și te invită cu drag la el acasă să îți mai arate și vila cu trei etaje pe care o deține.
  • Întinde-te pe tot șirul de scaune din compartiment și fă-te că dormi atunci când trenul oprește în stații. Anume așa ții departe aglomerația de oameni din compartimentul tău, cu cât mai puțini, cu atât mai mult oxigen și cu atât mai puțin miros de cârnați, bere și pufuleți.
  • Ia cu tine biblioteca de acasă, muzică bună pe telefon și una-două perechi de căști. Chiar dacă nu ești mare amator de citit, crede-mă, e mai interesantă o carte sau niște integrame decât să vezi cum se uită ciudat la tine oamenii din fața ta care au chef de vorbă. Utilizează căștile când te-ai saturat să asculți convorbirile oamenilor disperați care bârfesc ore în șir la telefon sau oamenii ce adoră muzica care nu îți place dar nu au căști (atunci, dacă nu ți-e milă, poți dona una din perechile tale de căști, sunt perfecte și alea chinezești care le primești din avioane).
  • Ia apă cu tine, dar bea foarte puțin, cât să îți umezești esofagul. Se mai întâmplă ca un tren să oprească în mijlocul unui lan și să anunțe vreun defect tehnic, ai nevoie de apă pentru a supraviețui. Dar de băut cantități mici de lichid e absolut necesar, pentru că WC-urile din tren sunt ori înfundate, ori inutilizabile. Un pampers să știi că nu e o idee rea. 🙂
  • Dacă ești amator de cușetă, optează pentru locurile de la etaj. E același disconfort, dar ai puțin mai mult spațiu pentru cap, și tanti Maria cu soțul ei Ion care sforăie ritmic sub tine, poate fi atenționat atunci când lovești cu piciorul pe ”patul” tău. O să le creeze impresia că pică podul, e distractiv.
  • Dacă e iarnă, ia și costumul de baie cu tine. Rar se întâmplă să fie frig în vagoane iarna, de obicei e foarte cald, anume atunci e momentul să faci și o saună pe cinste, pentru că geamul mai mereu este blocat și nu se poate deschide, iar dacă e și compartiment, Vasilica(femeie) pe care o dor rinichii o să spună să lași ușa închisă pentru că se face curent.
  • Dacă îți plac chițibușurile, să ai mereu vreo zece lei la tine. E absolut imposibil să nu întâlnești un nene care să îți pună pe măsuță sau pe brațe mai multe chestii (cubik rubik, lanterne, brelocuri, pix, iconiță, etc. cu niște prețuri pe ele). Cel puțin una din ele o să ți se pară interesantă și o să vrei s-o cumperi, așa, să fie ca amintire.
  • După ce ai ajuns la destinație, mulțumește cui vrei tu că ai ajuns viu și (aproape) nevătămat. Chiar dacă ai coborât după vreo 10-12 ore din tren cu dureri de gât, spate, burtă, crampe musculare, dureri de picioare, fund amorțit, fii mulțumitor pentru simplul fapt că ai ajuns (aproape) la fel de întreg ca înainte și ai supraviețuit în urma călătoriei.

Acesta este un ghid bazat pe fapte reale și trebuie tratat ca atare.

Advertisements